torsdag 24 september 2009

Test: upp och ner i entimmesdräkt


Ibland får man höra att man skall tömma sin torrdräkt på luft innan man går i vattnet, för att det finns en risk att hamna med huvudet upp och ner så trycks luften upp i benen och då skulle det vara svårt att vända rätt igen.

Jag har aldrig sett detta hända någon av de dryga tusen eleverna jag tränat, och jag har aldrig kännt av tendensen heller. Gjorde denna lilla film för att visa vad som händer. Dräkten har såpass mycket flytkraft att man i princip aldrig får benen under vattnet, något som så klart ännu tydligare då man bär flytväst (vilket man helst skall göra).

Att ha mycket luft i dräkten gör istället att du flyter högre - och därmed syns bättre och har mindre yta i det kalla vattnet. Det är möjligt att den extra luften isolerar något också.

Däremot blir flytläget inte särkilt bra utan flytväst. Man flyter bättre med ansiktet neråt än uppåt (på grund av att armarnas leder) och huvudet har inget stöd. Därför - återigen - skall man helst ha flytväst utanpå dräkten.

1 kommentar:

  1. Men testa samma sak med halva luftmängden i dräkten - se dock till att ha räddningsmanskap bredvid!! Worst case scenario gällande att bli flytande med fötterna upp har varit tunn dräkt med sockor istället för stövlar, lite eller ingen (luftinnehållande) isolering under, dräkten halvtömd på luft (dvs all luft rymmer från överkroppen till benen och fötterna).

    SvaraRadera